Okej, så du har en massa kvadratmeter-förkortningar som du vill ska se korrekta ut, det vill säga inte så här; m2. Upphöjtknappen känns dryg att klicka på varje gång, borde det inte gå att automatisera upphöjda siffror helt enkelt?

Jo då, så här gör du:

Börja med att skapa ett teckenformat, jag döpte mitt till Upphöjt. Gå in på Grundläggande teckenformat. Du behöver inte fylla i Teckensnittsfamilj, variant, storlek och radavstånd om du inte vill. Det viktiga är att du ställer in Placering till Upphöjt. 

Teckenformat_upphojt

Skapa sedan ett Styckeformat, mina upphöjda siffror är i brödtexten så mitt Styckeformat heter Brödtext. Förutom inställningarna för hur du vill att din text ska se ut, klicka på GREP-format. Välj att använda format Upphöjt, och i Till text skriver du (?<=m)2 Denna trevliga formel söker igenom din brödtext med en så kallad positiv lookbehind. Formeln kan väl bäst beskrivas som att “Sök efter siffran 2 som föregås med ett m, och ändra formatet till Upphöjt”. Har du istället en massa volymenheter (typ dm3) som du vill automatisera. Skriv “dm” istället för “m” och skriv 3 istället för 2, så sköter GREP-formatet det åt dig också.

GREP-format_upphojda-siffror

Klart.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *