Här är ett litet fulhack, som gör att du kan göra en kort styckelinje efter en rubrik, eller egentligen ett stycke. Det fungerar om man har en enfärgad bakgrund, således inte om det ligger en bild i bakgrunden.

Först kanske vi ska reda ut vad jag menar med en kort styckelinje efter rubrik. Jo det är en kort linje som på bilden nedan ligger efter rubriken men innan ingressen.

Textstycke med kort styckelinje

För att åstadkomma detta skapar du ett styckeformat för det stycket som du vill ha styckelinjen efter. Det går också att göra som en styckelinje före om så önskas, då får du ändra förskjutningen bara.

StyckeformatStäll in typsnitt, storlek osv under Grundläggande styckeformat, klicka sedan på Styckelinjer.
I valet som kommer upp där, väljer du Styckelinje före stycke i rullgardinsmenyn och sedan klickar du på Aktivera styckelinje.
Sedan ställer du in hur bred din linje ska vara, i mitt exempel är den 3 pkt. Sedan får man prova sig fram till vad man tycker känns som ett bra avstånd ner till styckelinjen, i exemplet är det -4 mm (notera att det är en negativ förskjutning). Ett bra tips för att se hur det ser ut direkt är att klicka i Förhandsvisa-rutan längst ner till vänster.

Nu borde du ha ett resultat som liknar mitt nedan, borträknat vilka typsnitt du valt.

Styckelinje före

Nu är det dags att flytta ingresstexten, eller stycket under, till ett lagom avstånd från styckelinjen.

Avstånd efter stycketI styckeformatet för rubriken klickar du på Indrag och avstånd, här gäller det också att testa sig fram lite tillvad som blir lagom, i mitt fall 5 mm. Förhandsvisa är ibockat för enklare se vad som händer när man justerar avståndet.

Styckelinje efter stycke

Då är det bara sista steget kvar, att bestämma hur lång styckelinje du vill ha. I rullgardinsmenyn välj Styckelinje efter stycke och klicka på Aktivera styckelinje. Jag har satt min bredd till något bredare än den andra styckelinjen, för att den enklare ska täcka och man behöver då inte passa in den exakt på millimetern. Ett bra tips här är att välja cyan eller magenta som färg för att lättare se vad som händer i dokumentet. Passa in Förskjutningen så att den nya styckelinjen täcker den gamla, och justera sedan Vänster indrag för att ställa in hur lång din styckelinje ska bli.

Klart.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *