Har du satt upp ett styckeformat för din brödtext där nya stycken får ett indrag? Bra, rent typografiskt är detta korrekt, men om stycket är precis efter en rubrik eller om det är ett nytt stycke med radbryt före, ska det enligt reglerna inte vara ett indag. Hur löser man detta? Antingen kan du sätta upp två styckeformat, ett med indrag och ett utan och välja utefter det, eller för att göra det hela lite smidigare sätter du upp ett styckeformat och ta bort indraget där det inte ska vara något med hjälp av skript och kortkommando.

Ladda ner skriptet här

Stäng av InDesign, och lägg skriptet på följande ställe:
Mac: Program / Adobe InDesign (Version) / Scripts / Scrips Panel
PC: Lite osäker, men titta i Adobe InDesigns program-mapp och följ strukturen i Mac, det borde vara samma, alternativt här (Users\[username]\AppData\Roaming\Adobe\InDesign\[version]\[language]\Scripts\Scripts Panel) Kopierat från Adobes Help-sida.

Starta InDesign igen, nu ska indrag0.js ligga i Skript-fönstret.

Skärmavbild 2015-11-01 kl. 11.20.49

Nu kan du om du vill ställa dig i ett stycke med indrag och dubbelklicka på skriptet så försvinner indraget. Men eftersom det är ganska omständigt och inte mycket smidigare än att skriva i 0 i indragsmenyn, rekommenderar jag att man knyter ett kortkommando till skriptet.

 

kortkommando-script-indrag

I Redigera / Kortkommando väljer du Skript i “Del av programmet” och skrollar ner och väljer Program: indrag0.js och knyter ett valfritt kortkommando till det. Jag använder Ctrl+F, tror att det kommer från Quark och hade samma funktion där, jag har också satt Sammanhanget till Text, eftersom det är text det kommer påverka. Spara din uppsättning och klicka OK.

Nu kan du enkelt och snabbt ta bort de indrag som inte ska vara med genom att använda ditt kortkommando.

Stycke-med-indrag

Klart.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *